Tuesday, September 8, 2009

Rec dve o fotografisanju u pocetku



Mozda je zanimljivo da znas da je fotka (pejzaza i ostalog) bolja ako je podeljenja na trecine. Recimo 2/3 je zemlja a 1/3 nebo, ili obrnuto.. Pola pola nije bas sjajan izbor (trebalo bi da deluje dosadnije cini mi se kada je pola pola..).. opet, sve to zavisi od slucaja do slucaja, nemoj se smarati sa pravilima ako pomislis da bolje izgleda obrnuto.. Takodje, pejzaz ce izgledati bolje sa kojim oblackom na nebu, a i rano ujutru cesto ume da se stvori lepa izmaglica koja daje posebnu car pejzaznoj fotografiji.

Kada fotkas coveka ne ostavljaj mu preterano "praznog" prostora iznad glave.To je cuvena "greska" pri fotkanju ljudi.. Ne prevse prostora iznad glave, sta ce mu? Ne sluzi nicemu, a nas subjekt gubi na prostoru koji bi trebalo da je njegov. Ovo zapamtiti ;) .

Kada fotografises nesto :D pridji blize, uvek je bolje kada se pridje necemu. Jedan poznat fotograf je rekao "Ako ti fotografija nije dobra to je jer nisi prisao dovoljno blizu". I zaista, pridji blize.

Ako ti se svidi neki deo necega i fotkas.. pazi da na fotografiji nemas suvise elemenata koji privlace paznju. Svedi na onoliko koliko mislis da je realno. A opet, mozda minimalizam nje uvek najbolje resenje... Meni jeste najcesce.

Ne smestaj osobu ili predmet uvek u centar fotografije, nekad je lepse kada je levlje, nekad kada je desnije u kadru, ali centralni kadar nije najmastovitiji.
Ukoliko osoba gleda ka levo, ostavi malo slobodnog prostora na levo od te osobe.. da nekako deluje kao da ima gde da gleda i da to lepse "dise" dok gledas u fotku.

Biraj vreme fotografisanja.. Ujutru i predvece boje su najzasicenije, odnosno deluju najlepse na nasim fotografijama. Takodje, kroz oblake svetlo koje dolazi pravi manje senke na licima ljudi pa je i ono donekle pogodno za fotografisanje.

Linija horizonta (vec spomenuto u tekstu o pikasi) zgodno je da bude ravna. Odnosno, kad sa plaze gledamo ka pucini, linija horizonta (more uz nebo) je ravna. Takva treba i da bude na fotkama. Ukoliko nije, onda nam more „curi“ na fotografiji. Ukoliko na nekoj fotografiji i imate ovakvu liniju horizonta, popravicete pomocu alata u Pikasi ili nekom od programa slicne namene.

Kada fotografisete decu, ne morate ih terati da se udide i nasmeju bas kako bi vi voleli da to urade. Nismo ni mi noslili leptir masne kada smo bili mali, a opet smo bili dobra deca. Fotografisite ih po danu (ima vise svetla pa ce aparat uspeti da ulovi njihovo brzo menjanje poza) u pozama koje vole i zele, a onda neka i vama za ljubav urade koju finu „dobro dete“ pozu  .

Takodje, ukoliko vam je zelja da radite portrete, vrlo lepe fotografije cete dobiti uz svetlo koje dolazi sa prozora, pazeci samo da pozadina iza modela bude sto jednolicnija. Osobu koju fotografisete postavite ispred prozora, ali okrenutu ka vama (tako da joj svetlo dolazi sa strane).

2 comments:

Nikana said...

Jako korisni saveti!!!
Hvala puno!

Jelena Vesković said...

Drago mi je da ti se dopada, sta god da te zanima a da mozda mogu da odgovorim - pitaj ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails